230922

Vineri, 23 septembrie 2022

Henț cu mâna

Ziua unui alt stadion

Mâine se împlinesc exact 100 de ani – 24 septembrie 1922 – de când se inaugura primul stadion din Valea Jiului, în prezența principelui Carol, moștenitor la tronul României.

Se va juca fotbal pe el vreme de 60 de ani, până în 1982, deși din 1975, “amputat” după un incendiu devastator. Era locul unde începea epopeea performanțelor Jiul Petroșani, care va deveni un simbol sportiv al acestei părți de țară.

Vor urma zeci de ani la nivel de primă scenă în fotbalul românesc, cu câteva performanțe notabile, pornite din “cifrele” acestui stadion: vicecampioană națională în 1925, finalistă a Cupei României în 1972 și câștigătoare a trofeului în în 1974, finalistă în Cupa Balcanică în 1978, prezențe a numeroase echipe de peste hotare pe acest stadion, gazdă pentru echipa de rugby Știința Petroșani, concerte și diverse manifestări. Este locul unde ateriza fostul lider comunist Nicolae Ceaușescu atunci când poposea în Valea Jiului.

Un stadion care se afla pe locul actual al Parcului “Carol Schreter”, dispariția sa poveștile frumoase ale unor vremuri demult apuse.


Special

În urma cu 100 de ani (24 septembrie 1922) a fost inaugurat primul stadion al echipei Jiul Petrosani

Echipa de fotbal a minerilor din Petroșani, apărută în anul 1919 sub numele de C.A.M.P (Clubul Atletic al Minerilor din Petroșani) juca la acea vreme pe tot felul de stadioane improvizate de pe la marginea comunei (Petroșaniul va deveni oraș în 1924).


Unul dintre conducătorii echipei de atunci – care în 1922 se va numi U.C.A.S.P – inginerul minier Iosif Litz (foto), va impulsiona construirea unui stadion în partea de sud a Petroșaniului, alături de el fiindu-i funcționarul Aurel Șinca și Lajos Nagy sau electricianul Friges Mille.

Decizia inaugurării stadionului este luată pentru data de 24 septembrie 1922, în prezența Alteței Sale Regale, principele Carol, viitorul rege Carol al II–lea al României. Presa vremii va relata acest eveniment:

SCRISOARE CĂTRE PREFECT


Fiind vorba de o vizită la cel mai înalt nivel, autorităţile locale nu stau cu mâinile în sân şi pregătesc din timp vizita Principelui Carol. Astfel, cu două luni înainte de anunţata vizită, la 22 iulie 1922, directorul general al Societăţii “Petroşeni” – Sociectatea Anonimă pentru exploatarea minelor de cărbuni se adresează Prefecturii:


"Domnule Prefect!
În ziua de 24 Septembrie 1922 va avea loc inaugurarea Arenei Clubului Sportiv al Societatii noastre cu ce ocaziune Principele Carol va vizita Valea Jiului pentru a participa la serbarea sportiva. Cu onoare va aducem la cunostiinta toate acestea ca sa puteti lua devreme toate masurile cuvenite pentru repararea soselelor judetului nostru fiindca cu cea mai mare probabilitate Principele Carol va veni direct cu automobilul."

Genu Tuțu

Share by: