230522 pov. unui stad

Luni, 23 mai 2022

Poveștile unui stadion la 40 de ani (VI) | 40 de ani pe stadionul “Petre Libardi” în 40 de povești

(1 august 1982 – 1 august 2022)

1985-1986 - REVINE MULȚESCU, JIUL REVINE ÎN "A"


Retrogradarea în „B” nu a rămas fără rezonanţe. A fost adus Gigi Mulţescu în calitate de antrenor şi jucător (avea 33 de ani), lotul fiind completat cu portarul Toma şi jucătorii Buzduga, M. Răducanu, Pachiţeanu, Merlă, V. Vancea, ultimii doi din retur. În schimb, nu mai făceau parte din lot Cavai, Homan, M. Popa, Varga.
Evident, cuvântul de ordine era promovarea. Şi, într-adevăr, Gigi Mulţescu a ştiut să găsească cele mai bune metode, dar nu poate fi omis nici grupul de echipe din judeţul Hunedoara, Mecanica Orăştie, Mureşul Deva, Aurul Brad şi Minerul Lupeni (oarecum…) care au „tras” pentru Jiul din răsputeri.
În etapa a 9-a, într-o luptă „bară la bară” cu Gloria Bistriţa şi FC Maramureş Baia Mare, Jiul ajunge pe locul 1, după victoria cu 2-1 la Minerul Lupeni, loc pe care va încheia turul cu un avans de trei puncte în faţa celor din Bistriţa şi Baia Mare. Dar, după două înfrângeri consecutive la Sighet şi Bistriţa, poziţia Jiului este în pericol.
Totul urma să se decidă la golaveraj în ultima etapă! Împotriva echipei din Baia Mare, la fel cum se întâmplase în ediţiile 1960-1961 şi 1965-1966.
În ultima etapă, Jiul evolua la Satu Mare, iar băimărenii la Lupeni. Nu conta înfrângerea Jiului la Satu Mare (desigur, un egal o scutea de orice emoţie!), totul era ca Baia-Mare să nu învingă la Lupeni, la o diferenţă mai mare de opt goluri. Ar fi fost culmea! Jiul a pierdut cu 1-3, dar FC Maramureş n-a reuşit decât un 2-1 la Lupeni, astfel Jiul revine în „A”!
A fost victoria finală a unei echipe care s-a remarcat printr-o luptă plină de forţă, reuşind meciuri frumoase, uneori la scoruri foarte mari.

1986-1987 - O PĂLĂRIE PREA MARE...


Euforia promovării dintr-o serie în care, totuşi, doar FC Maramureş Baia Mare şi Gloria Bistriţa au fost adversari redutabili, a creat o stare de spirit dăunătoare atacării noului campionat în Divizia „A”.
La Petroşani, în prima etapă (17 august 1986) 10.000 de spectatori au sperat într-un debut favorabil, dar echipa lui Gigi Mulţescu nu reuşeşte decât un 1-1 cu SC Bacău. Important este însă faptul că antrenorul Jiului acordă încredere noului val, dând credit unor tineri – Sedecaru, Daniel Timofte, Lasconi, Sorin Henzel – care practică un joc spectaculos.
Echipa este aproape de o surpriză în etapa a 4-a, la Victoria Bucureşti, dar protejata Securităţii este cadorisită la scorul de 1-1, în minutul 80, de arbitrul buzoian Cristian Teodorescu, cu un penalty imaginar, transformat de Ursu.
De aici, vin insuccesele pe bandă rulantă: 1-2 cu Petrolul Ploieşti, 0-3 la Steaua, 1-2 cu FC Argeş, 0-3 la Corvinul Hunedoara, 0-0 cu Oţelul Galaţi, 0-1 la Flacăra Moreni, după etapa a 10-a Jiul consolidându-se pe ultimul loc, cu doar şase puncte. O consolare va fi în etapa a 16-a (7 dec. 1986), printr-un categoric 2-0 cu Dinamo Bucureşti, goluri marcate de Sedecaru şi Băluţă. Finalul de tur găseşte echipa cu un 0-1 la FC Olt Scorniceşti, pe penultimul loc. Început de retur fulminant: 1-0 la SC Bacău, 2-0 cu „U” Cluj, 1-1 la Chimia Rm. Vâlcea, dar firul se rupe în etapa a 21-a (29 martie 1987), 0-0 acasă cu Victoria Bucureşti. Afost una din marile hoţii ale tuturor timpurilor la Petroşani. Un gol perfect valabil marcat în minutul 86 de jiulişti, anulat după ce portarul bucureştean Niţu l-a luat de gât pe arbitrul târgoviştean Şerban Necşulescu, cel care n-a sancţionat nici cele 12 durităţi (!?) ale lui Comănescu sau jocul nesportiv a lui Zare. Jiul va „trage” în continuare de noroc, cu un 0-0 la Petrolul Ploieşti şi un 2-2 la Petroşani (12 apr. 1987) în faţa a 20.000 spectatori, cu Steaua lui Iovan, Belodedici, Boloni, Balint, Lăcătuş, Piţurcă şi Hagi.
 

Urmează o altă furăciune, 1-2 la Piteşti, gazdele deschizând scorul printr-un 11m inventat de arbitrul Vasile Curt din Medgidia. Presiunea e clară pe Jiul, dar vine o mare satisfaţie, cu 15.000 spectatori în tribune, în etapa a 27-a, Jiul – Flacăra Moreni 4-1, o altă echipă a nomenclaturii comuniste din acea vreme.
Senzaţie şi în etapa a 29-a, 3-0 cu Universitatea Craiova, portarul Bojtor marcând două goluri din 11m!
Dar 1-1 cu Rapid
, la Petroşani, a ţinut echipa în zona retrogradării. Circ pe final de campionat: în etapa a 31-a, Jiul pierde, pe bune, 0-2 la FCM Braşov, în timp ce Flacăra Moreni câştigă cu 3-2 la Dinamo Bucureşti (!!!), trecând cu două puncte în faţa Jiului. Penultima etapă: Dinamo – Jiul 6-2, SC Bacău – Flacăra Moreni 1-1. Ultima etapă nici n-a mai contat, Jiul – FC Olt 1-3. Jiul era în „B”…

JIUL PETROȘANI 1986-1987

Antrenor: Gigi Mulțescu

Echipa standard: Bojtor - V. Popa (Dianu), Fl. Neagu (Sedecaru), D. Szekely, Ben. Popescu - M. Cristea, Mulțescu, D. Timofte - Băluță (Henzel), Vancea, Lasconi.

Au mai jucat: A. Toma, Gârjoabă - Stana, Găman, I. Dosan, Dina, Rus, Balaj, Vede, Ov. Dodu.

                                                                        25 jucători                 

Genu Tuțu

Share by: