140722

Joi, 14 iulie 2022

Henț cu mâna

Mai așteptăm ceva?

Mâine începe o nouă ediție a Ligii I la fotbal. Devreme, multprea devreme, față de alți ani, dar acum asta e, cu așa program încărcat al fotbalului nostru...

Măcar de-ar ajuta la ceva!

Din păcate, Valea Jiului nu se mai poate raporta la Liga I. Iată, au trecut 15 ani de când Jiul a părăsit acest eșalon, niciodată în istoria de 103 ani a echipei neexistând un interval atât de lung fără prezența echipei în prima divizie.

Desigur, acest lucru nu se mai poate întâmpla în viitorii... jde ani, pentru simplul fapt că supraviețuirea unei echipe de fotbal în Liga I presupune un minimum de 2 milioane de euro pe an. De unde atâția bani?! Atât ar însemna cam 2-3 sponsori bogați și cu iubire de fotbal, și cam 7-8.000 de spectatori în medie la un meci.

Să fim serioși, să ne vedem de sărăcia noastră. Să-i lăsăm pe ăia mari și tari care ne fac de râs prin Europa, că nu mai așteptăm nici de la ei mare lucru.

JIUL PETROȘANI. ANIVERSARE. UN STADION LA 40 DE ANI (1982-2022)

UN ATLET, UN PREȘEDINTE, PETRE DRĂGOESCU

Petre Drăgoescu împlinește peste câteva zile (22 iulie) 60 de ani. Stadionul, pe a cărui pistă de atletism a evoluat Drăgoescu ,,face” și el 40 de ani. Prilej de aduceri aminte...


Reporter: Petre, de pe acum, La Multi Ani! Tu faci 60, stadionul din Lunca Jiului, 40.
Petre Drăgoescu: Doamne, ce au trecut anii! Parcă mai ieri m-am apucat de atletism…
Reporter: Și nu într-un moment prea fericit: te-ai accidentat la schi în ianuarie 1977, în Parâng.
Petre Drăgoescu: Da, îmi aduc aminte…. A trebuit să mă recuperez, am avut ambiție și în 1979 câștigam un cros organizat la Petroșani. După un an, în ´80, am luat locul 1 la Campionatul Național de Tineret și Juniori și de-aici încolo… pofta a venit mâncând!
Reporter: Apoi au venit performanțele internaționale...
Petre Drăgoescu: Ei, nu chiar imediat! În 1981 am trecut de la Jiul (unde antrenor îmi era Ștefan Mihaly), la Steaua (antrenor Nicolae Păiș). În 1985 am reușit primul record național la 800m plat în sală la Campionatul European de la Atena. Muncă, antrenamente, viață sportivă, 30 km zilnic de alergări, a urmat facultatea la IMP, între 1982-1987…

Reporter: Dar și performanțele în sport!
Petre Drăgoescu: Da, așa e. Record după record la 800m plat, un record… fără un pantof în picioare pe ultimii 600m, la 1500m, multe turnee mondiale și universitare, europene în toate colțurile lumii (Budapesta, Helsinki, Edmonton, Paris, Kobe)…
Reporter: Dar și Nisa….
Petre Drăgoescu: O, da! Trist moment: 10 iulie 1990, la Grand Prix. Ruptură de tendon și gata, final de carieră…
Reporter: Dar ai rămas în sport, la clubul care te-a consacrat, Jiul.
Petre Drăgoescu: Da, prin prisma rezultatelor avute, în 1990 conducerea C.M.V.J. care patrona Clubul Jiul mi-a propus funcția de președinte, pe care am luat-o ca o nouă provocare. Aveam doar 28 de ani, aveam ceva curaj!
Reporter: Ai prins și ,,perioada Miron Cozma” și cea cu patron Alin Simota…
Petre Drăgoescu: În ambele mandate, 1990-1997 respectiv 1999-2004 am trăit bucuria a două promovări în Divizia ,,A”. Am lucrat cu destui antrenori buni – Gabriel Stan, Ioan Sdrobiș, Mitică Marcu, Petre Libardi, Liță Dumitru – și jucători valoroși – Militaru, Rico Cristea, Nelu Varga, Fl. Stoica, Călugărița, Matincă, Toader, Vali Badea, Ciocoi, Buhuș etc. – am ,,vizitat” toate diviziile – A, B, C – au fost ani frumoși.


JIUL PETROȘANI. PRIMA ÎNTÂLNIRE



Lotul Jiului s-a reunit luni, 11 iulie, la stadionul ,,Petre Libardi”, la întâlnire fiind prezent noul antrenor, George Zima.

De asemenea, printre noutățile prezente posibile, semnarea unor contracte cu Jiul, a trei jucători ce revin la echipă, Haring, Mareș și Bogdan Matei.



George Zima îi va avea ca secunzi pe Damian Militaru și Sorin Ghițan, în staff-ul echipei fiind în continuare și maseurul Bebe Fage.


Prezentarea oficială a echipei va fi pe 6 august a.c., cu ocazia evenimentului aniversar ,,40 DE ANI DE LA INAUGURAREA STADIONULUI JIUL – PETRE LIBARDI”.

Genu Tuțu

Share by: